BROUWERS LOGBOEK
BIER EN BOURBON: EEN MOOIE SAMENWERKING

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021
RONALD
BROUWER SINDS 2022
VATGERIJPTE TRIPEL HOP BITTER FRUIT
Type | Tripel Hop |
---|---|
Karakter | Aroma hopsoorten en citrusfruit |
Kleur | Amberkleurig |
Alcohol | 10% |
Smaak | Smaakvolle bitterheid |
Temperatuur | 10-12°C |

BROUWERS LOGBOEK
BIER EN BOURBON: EEN MOOIE SAMENWERKING


MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021
RONALD
BROUWER SINDS 2022
VATGERIJPT TRIPEL HOP BITTER FRUIT
Type | Tripel Hop |
---|---|
Karakter | Aroma hopsoorten en citrusfruit |
Kleur | Amberkleurig |
Alcohol | 10,0% |
Smaak | Smaakvolle bitterheid |
Temperatuur | 10-12°C |
"DE VORIGE VATGERIJPTE BIEREN VIELEN GOED IN DE SMAAK EN WIJ BEGRIJPEN WAAROM"
Winter 2023

VATGERIJPT VOOR KARAKTER
Inspiratie in Kentucky
Meesterbrouwer Micha vertelt over zijn ontdekkingsreis naar de perfecte bourbon in de bakermat van bourbon, het Amerikaanse Kentucky ‘Ik was op zoek naar die ene uitgesproken variant die paste in onze vatgerijpte whisky serie uit 2024. Op meerdere plaatsen kreeg ik mooie vaten aangeboden. Die konden weliswaar prachtig dienstdoen om onze Grand Prestige op te rijpen maar ze waren niet geschikt voor wat ik voor ogen had. Gelukkig zijn er dan altijd weer andere opties voor een experiment, zoals in dit geval de Proeftuin.’

EEN EIGEN INTERPRETATIE

Tripel Hop Bitter Fruit als basis
Waarom niet voortborduren op die heerlijke Tripel Hop uit onze tweede Proeftuin editie? Voor het derde Proeftuin bier hebben we meteen na het brouwen de Tripel Hop Bitter Fruit gebruikt als basis om verse licht getoaste bourbon vaten mee te vullen. Dan is het natuurlijk spannend hoe zo’n experiment uitpakt. Maar wij beloven je dat dit bier een avontuur voor je smaakpapillen is en we kunnen niet wachten op jullie fijnproeversoordeel.
"AROMATISCH EN EEN BEETJE TROPISCH"
Lente 2025

ALS DE NAZOMER AMBER KLEURT
Van blond naar amber
De basis van deze nieuwe parel is het zware blonde bier uit de lente-editie. Na zes maanden rijping op de bourbon vaten nam de hopsmaak iets af maar is nog steeds smakelijk aanwezig in de rijke afdronk. Het meest zichtbare verschil met het vorige Proeftuin bier is de kleur. Door de invloeden van het hout is die een stuk donkerder geworden: van blond naar een warm oranje-bruin amber. De kleuring geeft nog meer gouden karakter aan de smaak.


Bitterzoet nazomeren
Hoe smaakt onze nazomer? Wij proeven tropisch fruitige tonen, die zich mengen met bitter, biscuit, karamel, vanille en een vleugje kokos. Sommige hopsoorten geven van nature fruitige aroma's en smaken aan bier, zoals citrus, tropisch fruit of bessen. Fruit geeft ons brouwers de mogelijkheid om creatief te zijn en nieuwe smaakcombinaties te creëren.
Het warme welkom
De zomer in met een tropische hint
Bij de hopkeuze hebben we ons geconcentreerd op aroma hopsoorten die smaken van citrusfruit afgeven. Mandarijn, sinaasappel en grapefruit, afgerond met een licht bloemige toets en een hint van tropisch fruit, maken deze Proeftuin editie een typisch zomerbier. Opnieuw een geheel eigenzinnig gehopt Hertog Jan-bier dat toch mooi in balans is. Zet een muziekje aan en verlies je in je eigen bitterzoete muzikale herinnering onder het genot van dit heerlijke frisse bier.

"Hout speelt een grote rol bij de smaak van houtgerijpte bieren"
september 2025


HOUT VOOR KARAKTER
Hout houdt van bier
Hout speelt een grote rol bij de smaak van houtgerijpte bieren. De houtsoort, de mate van roosteren, en de vorige inhoud van het vat beïnvloeden de smaak, aroma's en het alcoholpercentage van het bier. De bourbon vaten die we gebruikten zijn lichter getoast dan de meeste vaten waardoor de houtsmaak van het jonge fust, gemaakt van Amerikaans wit eiken, mooi naar voren komt.
SMAAKWIEL INVULLENStel je vraag aan onze brouwers.
Heb jij een vraag over onze Tripel Hop Bitter Fruit? Stel hem aan Micha en Ron. Ze zullen je vraag beantwoorden in de volgende e-mail.