BROUWERS LOGBOEK
DE WINTER ALE VAN HERTOG JAN
MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021
LIANNE
BIJ HERTOG JAN SINDS 1996
WINTER ALE
Type | Winter Ale |
---|---|
Karakter | Luxe en verwarmend |
Kleur | Donkerbruin |
Alcohol | 9,8% |
Smaak | Volmondig met tonen van karamel en krenten |
Temperatuur | 10-12°C |
BROUWERS LOGBOEK
DE VATGERIJPTE TARWEWIJN VAN HERTOG JAN
MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021
LIANNE
BIJ HERTOG JAN SINDS 1996
VATGERIJPTE TARWEWIJN
Type | Winter Ale |
---|---|
Karakter | Luxe en verwarmend |
Kleur | Donkerbruin |
Alkohol | 9,8% |
Smaak | Volmondig met tonen van karamel en krenten |
Temperatuur | 10-12°C |
"Deze Winter Ale past perfect bij een knapperend haardvuur in gezellige wintersferen."
Najaar 2022
HET BROUWEN VAN EEN WINTERS BIER
Op zoek naar een tegenhanger
Bij Hertog Jan brouwen we al een flinke tijd ons Winterbier. Een goudblond bier met een fijn fruitig karakter en kruidige aroma’s. Ondanks het hoge alcoholpercentage is het goed doordrinkbaar en toegankelijk. Deze winter kiezen we voor een duidelijke tegenhanger. We gaan voor een donker bier waar je langzaam van kunt genieten tijdens de koude en gure avonden. Heerlijk onder een dekentje of bij de kachel, daar moet deze Winter Ale bij passen.
Een verwarmend effect
Voor donkere bieren gebruik je donkere mout. Dit zorgt voor tonen van koffie en pure chocolade, een hoek die we al regelmatig verkend hebben. Nu wilden we juist de rijke volmondigheid en het verwarmende effect van karamel bereiken. Om bij de bittere koffie aroma’s uit de buurt te blijven, hebben we gekozen voor ontbitterde mouten. De focus in ons recept lag op karamel mouten, maar we hebben ook wat tarwemout toegevoegd om voor een aangenaam zuurtje en een rijk mondgevoel te zorgen. De bitterwaarde hebben we laag gehouden, zodat de heerlijke zoete invloeden van de karamel mout en de aromatische toets van onze gist geweldig tot hun recht komen.
Januari 2023
Langer gelagerd voor een luxe gevoel
Bij Hertog Jan hebben we een gezonde fascinatie voor het rijpen van bier en experimenteren we graag met tijd. Dat kwam ook dit proces weer aan bod. Normaal gesproken rijpen we de meeste bieren zo’n vier tot zes weken op de lagertank, maar deze Winter Ale hebben we bijna een jaar de tijd gegeven. Dat hebben we gedaan om het bier zo’n luxe en weelderig mogelijk mondgevoel te geven.
Voor het bewaren hebben we het bier in de lagertank gekoeld op 0 °C, zodat licht en zuurstof geen negatieve invloed kunnen hebben op de smaak. Zo zorgen we voor de perfecte conditie om uiteindelijk de natuur en de tijd hun gang te laten gaan.
Maart 2023
EEN SMAAKVOLLE UITKOMST
Het resultaat is een hartverwarmende Winter Ale
We hebben het bier nauwlettend in de gaten gehouden en op verschillende momenten geproefd hoe de smaak evolueerde tot hoe deze nu is. De effecten van de gebruikte mout zijn steeds duidelijker herkenbaar geworden. Het rijpen heeft precies de mooie diepe aroma’s opgeleverd waarop we gehoopt hadden en de typische fruitigheid van het Hertog Jan gist komt fantastisch naar voren.
Na een jaar van proberen, proeven en controleren zijn we trots op onze Winter Ale. Met de aroma’s van karamel, chocolade, banaan, krenten en rozijnen is het een mooi verwenbier voor in de winterperiode én een geschikte kandidaat voor tijdens de feestdagen.
"We willen laten zien dat je met bier hele veelzijdige en verrassende recepten kunt maken."
Maart 2023
EEN VERNIEUWENDE SAMENWERKING
Beer pairing met Hertog Jan
Voor het eerst hebben we voor de Proeftuin niet alleen als brouwers samengewerkt, maar zijn we na het brouwen nog een stap verder gegaan. Micha stelt regelmatig verrukkelijke beer pairing menu’s samen, voor bijvoorbeeld pasen. Hierbij moeten de gerechten en smaken perfect passen bij de bieren die we gebrouwen hebben, of het bier zelfs als ingrediënt een rol in het recept spelen. We willen laten zien dat je met bier - net als bijvoorbeeld met wijn - hele veelzijdige en verrassende recepten kunt maken.
De koppen bij elkaar met Luc Kusters
Met onze Winter Ale als inspiratie en de feestdagen in het vooruitzicht hebben we de koppen bij elkaar gestoken met Luc Kusters. Luc is van Restaurant Bolenius in Amsterdam en werkt al jaren samen met de brouwers van Hertog Jan. Zo was hij in 2018 betrokken bij Vatgerijpt en creëerde hij met Gerard de Bourbon editie met VOC kruiden. Door de jaren heen hebben we contact met hem gehouden en is ook Micha bevriend met hem geraakt.
Micha heeft naast zijn passie voor brouwen ook een voorliefde voor koken en dat zorgt voor enerverende gesprekken tussen de twee. Momenten waar Micha en Luc beide energie van krijgen, waarbij de creativiteit volop gaat stromen.
Augustus 2023
Een feestelijk kerstmenu voor thuis
Micha is in Amterdam bij Luc langsgegaan en samen hebben ze een bijzonder kerstmenu ontwikkeld. Ze zijn de keuken in gedoken, hebben verschillende combinaties geprobeerd, geproefd en goedgekeurd. Het is een mooi gebalanceerd menu geworden op basis van Micha’s eigen familietradities, zo samengesteld dat je het thuis zelf kunt maken.
Wat is er nou mooier dan tijdens kerst een heerlijk menu voorbereiden en er samen van genieten? De ingrediënten zijn eenvoudig te vinden en als je de stappen van de recepten aanhoudt, moet het goed te doen zijn. De Winter Ale speelt een centrale rol in één van de vijf gerechten, en ook onze andere bieren komen aan bod.
Binnenkort delen we het kerstmenu en de recepten op social media en kun je hier een linkje vinden.
"We willen een aantal proeftuinleden uitnodigen om naar Bolenius te komen voor deze unieke smaakbeleving."
Oktober 2023
Win een smaakbeleving bij Bolenius
Terwijl Micha bij Luc langsging en ze filosofeerden over het kerstmenu voor bij jou thuis, kwam ook de sterrenkeuken ter sprake. Micha vindt het erg interessant om bier ook hier aan tafel te krijgen, omdat meestal wijn de sterrenrestaurants domineert. Hij heeft Luc uitgedaagd om met het gedreven team van restaurant Bolenius een waar beer pairing menu met sterallures op tafel te zetten. Hier komen jaren ervaring met Dutch cuisine, de allerbeste ingrediënten en de Hertog Jan bieren samen in een hoogstaand menu.
Luc is zo vrij om een aantal proeftuinleden uit te nodigen om met een vriend, vriendin of familielid naar Bolenius te komen voor deze unieke smaakbeleving. Het enige wat je hoeft te doen is de enquête invullen om te laten weten wat je van de Proeftuin vindt. Dan hoor je snel van ons of je één van de gelukkige winnaars bent. Je vindt de enquête in de mail waar we de Winter Ale onthullen.
Stel je vraag aan onze brouwers.
Heb jij een vraag over onze Winter Ale of het kerstmenu? Stel hem aan Lianne of Micha. Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.