BROUWERS LOGBOEK

DE VIENNA LAGER VAN HERTOG JAN

MICHA

BROUWER SINDS 2018 
MEESTERBROUWER SINDS 2021

TOM

BROUWER SINDS 2017   

Vienna Lager

Type
Vienna Lager
Karakter Moutig, doordrinkbaar en volmondig
KleurAmberkleurig
Alcohol6%
SmaakBiscuit, brood, fruit, noten
Temperatuur3°C
Proefutin Vienna Lager

BROUWERS LOGBOEK

DE VIENNA LAGER VAN HERTOG JAN

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

TOM
BROUWER SINDS 2017

VIENNA LAGER

Type
Vienna Lager
Karakter Moutig, doordrinkbaar en volmondig
KleurAmberkleurig
Alkohol6%
SmaakBiscuit, brood, fruit, noten
Temperatuur3°C

“DE INSPIRATIE VOOR DIT PROEFTUINBIER KOMT UIT HET TJECHISCHE PILSEN.”

HET BEGIN VAN EEN NIEUW EXPERIMENT

Een luxe pilsener

Een bijzondere pilsener die in de smaak valt bij de echte pilsdrinker én geliefd is bij de speciaalbierliefhebber, dat was ons uitgangspunt voor dit nieuwe Proeftuinbier. Dat voornemen hebben we al een tijdje op de planning staan. Eigenlijk lagen er zelfs twee ideeën op de plank…

Onze eerste nieuwe pilsener was een bovengister, gebaseerd op de oude ‘Keulse Wiess’ zoals we dat in Limburg zeggen. Dat bier noemden we Het Weerzien en introduceerden we in april 2021 om te vieren dat de horeca na een lange tijd weer openging. Het tweede idee bewaarden we voor de Proeftuin.

Een Oostenrijks bier dat in Amerika bekender is dan hier.

Herfst 2019

Een bierstijl met geschiedenis

De inspiratie voor dit Proeftuinbier komt oorspronkelijk uit het Tsjechische ‘Pilsen’, wat vroeger onderdeel was van Oostenrijk-Hongarije. De Vienna Lager, ofwel Weense Lager werd daar in 1841 uitgevonden door Anton Dreher, een bekende Oostenrijkse brouwer. In Engeland en Schotland deed hij kennis op over bleke mout en combineerde dat met de ondergist die hij van een bevriende Duitse brouwer kreeg. Hij huurde een kelder om zijn bier lang en koel te laten rijpen. Dat is waar het begrip ‘lageren’ vandaan komt. Door het gebruiken van Engelse heteluchtovens was het resultaat een amberkleurig bier, dat vrij bleek was voor die tijd. De bierstijl werd internationaal bekend toen de bierhal van de Dreher-brouwerij in Parijs stond. Zo kwam Micha de Vienna Lager ook veel tegen in Chicago, toen hij bij de Goose Island brouwerij op bezoek was.

Lente 2020

Aan de slag met Vienna Lager

In onze eigen brouwerij blijven we dicht bij de traditionele Vienna Lager. We streven naar die typische gouden tot licht koperen kleur. Een speciale soort pilsener die volmondig is, maar wel doordrinkbaar blijft. Niet te bitter, niet te hoppig. Balans is weer ons toverwoord, al mag het aroma mooi moutig zijn. Qua alcoholpercentage ligt dit bier meestal tussen de 4.6% en 5.9% en neigen wij naar de hogere kant.

“BALANS IS ONS TOVERWOORD, MAAR HET AROMA MAG MOOI MOUTIG ZIJN.”

Zomer 2020

Het Vienna mout is wat donkerder dan ons eigen Pilsmout. Het is op een hogere temperatuur behandeld en brengt heerlijke biscuittonen met zich mee.

EEN GLOEDNIEUW RECEPT

Vallen en opstaan

Om tot het perfecte recept te komen en onze Vienna Lager helemaal naar wens te maken, hebben we verschillende experimenten gedaan. Elke keer werd het beter en kwamen een stap dichter bij het uiteindelijke resultaat. Na 5 keer brouwen keken Micha en Tom elkaar tevreden aan en was het recept daar.

Tsjechische hop

Hopafgifte. Hoewel we onze Vienna Lager niet te hoppig of te bitter willen hebben, is hop ook bij dit bier onmiskenbaar. We hebben gekozen voor het Saazer hop, vernoemd naar de Tsjechische stad Saaz. Dit aromahop is zacht kruidig, subtiel en delicaat. We gebruiken het graag, omdat het voor een zuivere en verfijnde bitterheid zorgt.

Zomer 2021

Ons eigen gist

Hertog Jan gist heeft de perfecte eigenschappen voor deze luxe pilsener. Het geeft een smakelijk fruitige toets en past daarmee zeer goed bij de andere gekozen ingrediënten.  

Een moutig aroma

Weense mout. Een logische keuze voor een Vienna Lager. Dat geeft die geweldige gouden kleur en zorgt voor een fijn vol mondgevoel. Bier met body. De smaak van deze mout is subtiel en licht zoet. Je zou een vleugje karamelaroma en iets nootachtigs kunnen proeven. De tonen van biscuit en brood doen denken aan de klassieke Maria koekjes.

Mout eesten is het drogen van mout onder hoge temperaturen. Bij Vienna mout gebeurt dit op een iets hogere temperatuur dan bij Pilsmout.

“DE TONEN VAN BISCUIT EN BROOD DOEN DENKEN AAN DE KLASSIEKE MARIA KOEKJES.”

Mei 2022

EEN SMAAKVOLLE UITKOMST

Het resultaat is onze Vienna Lager

De nieuwe verrassing uit onze Proeftuin. We hebben de ingrediënten zorgvuldig geselecteerd, samengebracht en mooi in balans weten te brengen. Met een toets van koekjes en noten, dankzij het Weense mout. De fruitigheid van ons Hertog Jan gist. En de nobele Saazer hop die het geheel prachtig afrondt. Een volmondig licht amberkleurig bier, dat wat donkerder is dan je van onze Hertog Jan Pilsener gewend bent. Heerlijk om vers van te genieten.

Bekijk deze video als je het bier inschenkt, 
om samen met de brouwers te kunnen proeven.

Hoog tijd dat de liefhebbers gaan proeven.

We hebben dit bier vol liefde en passie voor je gebrouwen en zijn weer verheugd om deze creatie met je te delen. Schenk de Vienna Lager in je Proeftuinglas en laat het je smaken!

SMAAKWIEL INVULLEN

Stel je vraag aan onze brouwers.

Heb jij een vraag over onze Vienna Lager? Stel hem aan Micha en Tom. Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.