BROUWERS LOGBOEK
VATGERIJPTE
GERSTEWIJN

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

ROB
BROUWER SINDS 2019
DE VATGERIJPTE GERSTEWIJN VAN HERTOG JAN
Type | Gerstewijn |
---|---|
Karakter | Vol en complex |
Kleur | Roodbruin |
Alcohol | 11,6% |
Smaak | Fruitig en houtachtig |
Temperatuur | 10-12°C |

BROUWERS LOGBOEK
VaTGERIJPTE Gerstewijn


MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

ROB
BROUWER SINDS 2019
DE VATGERIJPTE GERSTEWIJN VAN HERTOG JAN
Type | Gerstewijn |
---|---|
Karakter | Vol en complex |
Kleur | Roodbruin |
Alcohol | 11,6% |
Smaak | Fruitig en houtachtig |
Temperatuur | 10-12°C |
""ALS WE ONZE LEDEN KUNNEN VERRASSEN MET EEN VATGERIJPT BIER, DAN DOEN WE DAT HEEL GRAAG""
Winter 2023

OP NAAR NIEUW SUCCES
Een Vatgerijpte verrassing
Met onze kelder vol Grand Prestige staan we bij Hertog Jan bekend om onze passie voor gerijpte bieren. En onze jaarlijkse Vatgerijpt serie is de ultieme kans om met een beetje extra liefde en tijd als ultieme ingrediënt, nieuwe smaken te ontdekken. Maar als we onze Proeftuin-liefhebbers kunnen verrassen met een vatgerijpt bier, dan doen we dat ook graag. Zo lanceerden we in 2023 de Vatgerijpte Tarwewijn, gerijpt op XO Cognac-vaten uit Frankrijk. Ons eerste vatgerijpte bier met een lichte kleur, dat enorm goed werd ontvangen.

EEN EIGEN INTERPRETATIE

Een serieuze zoektocht
Als je het succes van iets bijzonders wil herhalen, moet je naar de juiste ingrediënten blijven speuren. En zo zochten we met volle overtuiging naar de perfecte vaten voor een tweede vatgerijpt Proeftuinbier. Die zoektocht naar vaten is niet altijd makkelijk, want als we onze zorgvuldig gebrouwen creaties op hout willen lageren dan moet het hout van topkwaliteit zijn. Ook nu werd het een hele reis om genoeg vaten te vinden die aan al onze eisen voldoen.
Lente 2024

DE WINNENDE ONTDEKKING
Een fruitige vondst
Tijdens onze zoektocht naar whiskyvaten voor Vatgerijpt 2024, kwamen we in de Verenigde Staten terecht bij een bijzonder wijnhuis in Californië. Dit was geen doorsnee ontdekking. Micha’s hart sloeg sneller toen hij zag dat ze niet alleen geweldige wijnen maakten en hun eigen brandy stookten, maar dat ze beschikten over een enorme fruitproductie voor de destillatie. Dat fruit geeft veel meer smaak dan alleen gefermenteerd fruitsap, en die explosie is precies wat we wilden voor onze Grand Prestige.


Amerikaans eiken
Door onze ervaring met het rijpen van Grand Prestige op Europese brandewijnvaten, zoals Calvados, Cognac, Armagnac en Aguardente, wisten we dat deze vaten uit Californië een geweldig idee waren. We hebben tijdens die edities gezien hoe Frans eiken het bier naar een hoger niveau tilt, maar het grote verschil is dat de vaten uit Californië van Amerikaans eikenhout gemaakt zijn en bekend staan om hun eigen smaakprofiel.
Juni 2024
Het warme welkom
Een geroosterde smaakervaring
Vóór het lageren van de brandewijn zijn de vaten eerst getoast en minimaal vier jaar gebruikt voor de rijping van bourbon, wat een gigantische smaaksensatie achterlaat. Eenmaal in Arcen hebben we de vaten afgevuld, nauwlettend in de gaten gehouden en rustig de tijd gegeven. Langzaam heeft het hout zijn smaken aan ons bier afgegeven en zo de Grand Prestige verrijkt met het karakter van het vat.

"Getoast hout laat een gigantische smaaksensatie achter"
Februari 2025


EEN SMAAKVOLLE UITKOMST
Proef onze Vatgerijpte Gerstewijn
Na acht maanden rijpen op de brandewijnvaten uit Californië is deze Grand Prestige klaar om geproefd te worden. Het getoaste eiken heeft prachtige tonen van eikenhout en bourbon aan het bier toegevoegd, waardoor het een rijkere, diepere smaak heeft gekregen. Maar het is niet alleen het hout dat indruk maakt – de bekende volle smaak van Grand Prestige komt perfect naar voren, aangevuld met fruitige tonen van appel, peer en perzik. Een geweldig roodbruin bier, dat uitnodigt om langzaam van te genieten.
SMAAKWIEL INVULLENStel je vraag aan onze brouwers.
Heb jij een vraag over onze Vatgerijpte Gerstewijn? Stel hem aan Micha en Rob. Wie weet beantwoorden ze hem in de volgende e-mail.