BROUWERS LOGBOEK

DE VATGERIJPTE TARWEWIJN VAN HERTOG JAN

MICHA

BROUWER SINDS 2018 
MEESTERBROUWER SINDS 2021

JOHAN

BROUWER SINDS 1985

VATGERIJPTE TARWEWIJN

Type
Vatgerijpte Tarwewijn
Karakter Vol en moutig zoet
KleurDonker goudblond
Alcohol12%
SmaakFruitig en fris bitter
Temperatuur10-12°C
DE VATGERIJPTE TARWEWIJN VAN HERTOG JAN

BROUWERS LOGBOEK

DE VATGERIJPTE TARWEWIJN VAN HERTOG JAN

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

JOHAN
BROUWER SINDS 1985

VATGERIJPTE TARWEWIJN

Type
Vatgerijpte Tarwewijn
Karakter Vol en moutig zoet
KleurDonker goudblond
Alkohol12%
SmaakFruitig en fris bitter
Temperatuur10-12°C

"Na jaren rijpen met Grand Prestige, werden we nieuwsgierig naar een blond vatgerijpt bier."

2019

EEN EIGENZINNIG PROCES

Een primeur voor de Proeftuin

Hertog Jan staat bekend om de Grand Prestige. Een donkerkleurig bier dat we graag op fles én vat rijpen. Maar na jarenlang experimenteren met verschillende vaten, zijn we ons toch gaan afvragen of we ook een lichtkleurig bier op hout kunnen lageren. De meeste lichte bieren zijn niet zo geschikt om te bewaren, maar bij Goose Island in Chicago krijgt Micha het idee om een Tarwewijn op hout te lageren.

Tarwewijn als basis

Hertog Jan had nog geen Tarwewijn in het assortiment, dus die moest eerst gebrouwen worden. Tijdens het maken van het recept hebben we er alles aan gedaan om rijpen mogelijk te maken. Het brouwproces was een kwestie van flink ervaring opdoen en alvast rekening houden met specifieke factoren die van belang zijn als je een bier wil laten rusten. Zo werkten we naar een alcoholpercentage van 10% en experimenteerden we met verschillende ingrediënten.

Normaal gesproken gebruik je donker mout voor een bier dat je laat rijpen, maar onze Tarwewijn moest blond zijn. De naam van het bier verraad het al, maar we kozen voor tarwemout en tarwezetmeel om het bier een subtiele frisheid te geven. Tarwe maakt ons bier licht troebel en geeft een prachtige stevige schuimkraag. Om voor een fijn mondgevoel te zorgen, combineerden we dit met onze speciale Prestige mout.

Qua hopdosering zaten we hoger dan we gewend zijn. De Nelson Sauvin Hop is een unieke hopsoort die het wijnachtige van ons bier benadrukt.

Ons eigen Hertog Jan gist was zeer geschikt voor onze Tarwewijn. Zijn uitgesproken fruitigheid past perfect in het recept van dit bier.

Ons uitgangspunt

Het doel is een fris en volmondig bier dat helemaal bij het nieuwe seizoen past. Het bier mag een mooie moutig zoete onderbouw als basis hebben, maar we willen vooral gaan spelen met een nieuwe combinatie hopsoorten. Uitgesproken in bitterheid en smaak, maar nog altijd goed in balans.

Franse Cognac

Met de Tarwewijn als basis was het tijd voor de volgende stap. We weten dat blond bier sneller smaken aanneemt dan onze Grand Prestige en dat je er minder makkelijk uitgesproken aroma’s tegenover kunt zetten. We wilden wel een uitzonderlijk bier creëren, maar natuurlijk niet ten koste van de balans en het karakter van de Tarwewijn zelf. Daarom zochten we naar mooie delicate fusten met wat zachtere aroma’s.

2022

N 45° 41.196
W 0° 21.028

Toen het idee voor een blond vatgerijpt bier ontstond, waren we ook bezig met het uitkiezen van vaten voor Vatgerijpt 2022. En al snel nadat we in Frankrijk de vaten vonden om onze Grand Prestige op te rijpen, kregen we een perfecte tip voor prachtige cognacvaten van XXO kwaliteit. Geschikt voor onze Tarwewijn. XXO staat voor ‘extra extra old’, wat betekent dat de Cognac die voorheen op de vaten lag, minimaal 14 jaar heeft gerijpt. Wij wisten fusten te bemachtigen die maar twee keer zijn gebruikt en waar maar liefst 40 jaar lang Cognac op heeft gelagerd. Vlak voordat ze bij ons aankwamen, lag er nog een zeer hoogwaardige Cognac op. De vaten waren zo vers dat we onze Tarwebier er met alle vertrouwen op durfden te leggen. We konden de aroma’s met volle kracht benutten.

Waar deze geweldige cognacvaten precies vandaan komen mogen we niet vertellen. Maar ergens op deze pagina is een hint verstopt.

zomer 2023

Het resultaat is onze Vatgerijpte Tarwewijn

Na zes maanden rijpen op vaten van Cognac vonden we onze Tarwewijn perfect op smaak. Hij is volmondig zoet met een fris bittertje. De aromahop geeft mooie tonen van witte druif, kruisbes en een hint van kiwi. De gist zorgt voor een uitgesproken fruitigheid met karakteristieken van gedroogd fruit. Het rijpen op cognacvaten versterkt het wijnkarakter van de Nelson Sauvin Hop en verrijkt ons bier met invloeden van witte druif. Het eikenhout geeft extra karakter en de diepte waar we op gehoopt hadden.

We hebben het bier laten proeven door Nestorbrouwer Gerard van den Broek, en hij vindt het misschien wel het beste bier dat Arcen ooit gekend heeft. Dat is een enorm compliment, maar we zijn natuurlijk ook reuze benieuwd wat jij ervan vindt.

Stel je vraag aan onze brouwers.

Heb jij een vraag over onze Vatgerijpte Tarwewijn? Stel hem aan Micha en Johan. Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.