BROUWERS LOGBOEK

DE TRIPEL HOP VAN HERTOG JAN

MICHA

BROUWER SINDS 2018 
MEESTERBROUWER SINDS 2021

ROB

BROUWER SINDS 2019

TRIPEL HOP

Type
Belgian Strong Golden Ale
Karakter Krachtig, fris en volmondig
KleurBlond
Alcohol8,6%
SmaakMoutig zoet, fris en uitgesprokken bitter
Temperatuur8-10°C
Proefutin Vienna Lager

BROUWERS LOGBOEK

DE TRIPEL HOP VAN HERTOG JAN

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

ROB
BROUWER SINDS 2019

TRIPEL HOP

Type
Belgian Strong Golden Ale
Karakter Krachtig, fris en volmondig
KleurBlond
Alkohol8,6%
SmaakMoutig zoet, fris en uitgesprokken bitter.
Temperatuur8-10°C

"Warme zomerdagen vragen om een fris goudblond bier"

Zomer 2022

EEN NIEUW BEGIN

Warme zomerdagen

Op een mooie zomerdag kan het erg warm worden in de brouwzaal. Dat brengt ons op het idee om een heerlijk zomers bier te brouwen. In deze tijd van het jaar zijn Pilsener en Weizener natuurlijk absolute favorieten, de bekende smaakvolle doordrinkers. Maar wij – Micha en Rob – genieten het aller liefst van een zwaarder speciaalbier. Hoewel de Grand Prestige een groot favoriet is, zoeken we graag naar een stevig zomers bier.

Ons uitgangspunt

Het doel is een fris en volmondig bier dat helemaal bij het nieuwe seizoen past. Het bier mag een mooie moutig zoete onderbouw als basis hebben, maar we willen vooral gaan spelen met een nieuwe combinatie hopsoorten. Uitgesproken in bitterheid en smaak, maar nog altijd goed in balans.

Ons uitgangspunt

Het doel is een fris en volmondig bier dat helemaal bij het nieuwe seizoen past. Het bier mag een mooie moutig zoete onderbouw als basis hebben, maar we willen vooral gaan spelen met een nieuwe combinatie hopsoorten. Uitgesproken in bitterheid en smaak, maar nog altijd goed in balans.

EEN GLOEDNIEUW RECEPT

Driemaal drie

Onze Krachtig Blonde Tripel Hop staat ten eerste voor een hoger alcoholpercentage door een drievoudige storting van lichte mout. Ten tweede door drie uitgesproken hopsoorten die we kiezen en ten derde door drie momenten van hopgifte.

De variaties in hop en de momenten van hopafgifte zijn zeer bepalend voor de smaak. Bij de start van de kook, koken we de bitterwaarde uit de hop om het bier een mooie bitterheid te geven. Hoe eerder de hopgifte, hoe meer de bitterwaarde uit de hop gekookt wordt, maar de harsen en oliën zorgen dan voor delicate aroma’s. Aan het einde van het proces voegen we hop toe tijdens de whirlpool.

Herfst 2022

Citra Hop is de eerste hopsoort waarmee we hebben gewerkt. Deze hebben we op drie momenten aan de wort toegevoegd. Als je dit tijdens het begin van de kook doet, geeft het door het hoge percentage alfazuren een zachte bitterheid. We gebruiken het als dual purpose hop, omdat het naast bitterheid ook heel wat smaak en aroma’s met zich meebrengt: Een zacht bloemig aroma, intense citrus, grapefruit, perzik, meloen, limoen, kruisbes, passievrucht en lychee. Deze uitgesproken smaken hebben Citra de meest populaire hopsoort ter wereld gemaakt.

Centennial Hop is vooral bloemig en kruidig. Dit hebben we toegevoegd als tegenhanger van het fruitige karakter van de Citra Hop en de Simcoe. De harsen van deze hop spelen een grote rol bij de smaakontwikkeling. Zelf zijn we zeer gecharmeerd van de harsige toon die subtiel te proeven is.

Simcoe Hop kan op verschillende momenten in het brouwproces worden toegevoegd. Naast een grote hoeveelheid bitterheid en licht aardse aroma’s, staat Simcoe Hop bekend om tropische fruitsmaken, zoals pompelmoes, passievrucht en bessen. De hopsoort kenmerkt zich ook door het karakteristieke aroma van dennen. Omdat wij de Simcoe Hop laat toevoegen, komt vooral het fruitige karakter naar voren.

Mout & gist

We hebben niet alleen drie soorten hop gebruikt en deze op verschillende momenten in het proces toegevoegd, we werken voor dit bier ook met een drievoudige storting mout. We kiezen hiervoor een lichtkleurig mout. De smaak van ons bier is afgerond met onze eigen Hertog Jan bovengist, om de uitgesproken hoppigheid genoeg tegenwicht te kunnen bieden.

“De drie hopsoorten zijn in balans en versterken elkaar geweldig”

April 2023

EEN SMAAKVOLLE UITKOMST

Het resultaat is onze Krachtig Blonde Tripel Hop.

Krachtig blond, uitgesproken en fris bitter. Dat is de perfecte omschrijving voor deze Tripel Hop. Met zijn alcoholpercentage van 8,6% is het een robuust zomerbier geworden. Licht kruidig en moutig zoet, met invloeden van citrus, tropisch fruit en steenfruit. De drie hopsoorten zijn in balans en versterken elkaar geweldig. De Simcoe en Citra werken goed als tegenhangers van elkaar en de Centennial biedt eigenwijs evenwicht.

Hoog tijd dat de liefhebbers gaan proeven.

Schenk dit goudblonde bier in en de zon zal prachtig door je Proeftuinglas schijnen. We raden je aan om deze zomer nog vers van dit nieuwe bier te genieten. Proost op het goede leven!

Stel je vraag aan onze brouwers.

Heb jij een vraag over onze Tripel Hop? Stel hem aan Micha en Rob. Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.