BROUWERS LOGBOEK

EEN NEIPA OP EIGEN WIJZE

MICHA

BROUWER SINDS 2018 
MEESTERBROUWER SINDS 2021

ROB

BROUWER SINDS 2019   

Vienna Lager

Type
New England IPA
Karakter Verfrissend en licht hoppig
KleurBlond
Alcohol7,3%
SmaakTropisch fruit, subtiel bitter en moutig zoet
Temperatuur6-8°C
Proefutin Vienna Lager

BROUWERS LOGBOEK

EEN NEIPA OP EIGEN WIJZE

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

ROB
BROUWER SINDS 2019

VIENNA LAGER

Type
New England IPA
Karakter Verfrissend en licht hoppig
KleurBlond
Alkohol7,3%
SmaakTropisch fruit, subtiel bitter en moutig zoet
Temperatuur6-8°C

"WE BROUWEN EEN NEIPA, MET DE N VAN NIEUW EN DE E VAN EIGENWIJS"

EEN EIGENWIJS PROCES

Een IPA voor Hertog Jan?

Wij brouwers krijgen regelmatig de vraag waarom we nog geen IPA brouwen, en eerlijk gezegd was dat tot nu toe een zeer bewuste keuze. We sparren er wel eens over, maar zijn geen fan van een te bitter bier waar geen harmonie meer in te bespeuren is. Dat moet anders kunnen. We gingen op zoek naar een IPA stijl die lekker hoppig is, maar we zelf mooi in balans kunnen brengen. 

2019

Aan de andere kant van de oceaan

Zoals jullie misschien weten, doe ik– Micha – graag inspiratie op in Amerika; Daar waar ze zich niet aan onze gewoontes houden en creatief omgaan met allerlei Europese bierstijlen. Een van die succesverhalen is de NEIPA, oftewel de New England IPA. De IPA komt eigenlijk uit Groot-Brittannië, maar in Amerika zijn er intussen allerlei stromingen en stijlen ontstaan. Zo heb je verschillende West Coast IPA’s en East Coast IPA’s. West Coast stijlen zijn vaak wat droger en heel bitter, de East Coast bieren zijn milder omdat de bitterheid naar de achtergrond verdwijnt en juist een moutige zoetheid naar de voorgrond treedt. De NEIPA wordt meestal gezien als een East Coast IPA. Geografisch is dat correct, maar qua kenmerken niet helemaal waar. Bij de NEIPA valt de bitterheid volledig weg, maar zijn door de dry-hop methode wel de aroma’s van het hop goed te proeven. Een typische NEIPA is fris sappig met aroma’s van tropisch fruit en steenfruit, hij kent vrijwel geen bitterheid.

Lente 2020

Nieuw en eigenwijs

Onderweg naar ons nieuwe Proeftuinbier waren we erg gecharmeerd van de NEIPA. We hebben de Amerikaanse traditie mee terug naar Nederland genomen en zijn er nu zelf creatief mee aan de slag gegaan. Deze keer hebben wij de vrijheid genomen om de tradities los te laten en deze bierstijl een eigen invulling gegeven. We brouwen een NEIPA, met de N van Nieuw en de E van Eigenwijs.

“DRIE TYPISCH AMERIKAANSE HOPSOORTEN ZORGEN VOOR EEN ZACHTE, MAAR UITGESPROKEN BITTERHEID”

Voorjaar 2022

EEN GLOEDNIEUW RECEPT

Het toverwoord blijft balans

Het klinkt intussen misschien bekend in de oren, maar ook deze keer staat balans hoog in het vaandel. De bitterheid van ons nieuwe bier mag wat hoger zijn dan bij een NEIPA, maar niet zo hoog als bij een IPA. De moutige zoetheid en dat fruitige karakter van de NEIPA nemen we wel heel graag als basis. 

Juli 2022

Vier soorten mout

Pilsmout is de perfecte basis voor ieder bier. Het geeft veel body en maakt een mooi afgerond bier. Die mooie schuimkraag hebben we aan dit mout te danken.

Weense mout. Je herkent hem vast van de Vienna Lager, maar ook deze keer hebben we Weense mout gebruikt. De smaak is subtiel en geeft die zoetheid die we voor ogen hadden. Met een vleugje karamelaroma.

Tarwemout is essentieel voor tarwebier dat gedronken wordt in Noord-Amerikaanse kroegen. Het voegt romigheid en complexiteit toe aan een hoog gistend bier als onze dit.


Havervlokken. Tijdens het maischen hebben we havervlokken toegevoegd om het bier heerlijk doordrinkbaar te maken en hem op kleur te brengen.

Hop, hop, hop

Het was even zoeken naar de passende hopsoorten, maar we hebben onze hoofdrolspelers gevonden. Met drie typische Amerikaanse aromahopsoorten zorgen we voor een subtiele basis bitterheid. Door te drooghoppen tijdens lagering geef je het bier extra veel aroma mee, met name tropisch fruit en steenfruit.

El Dorado is een nieuwe Amerikaanse hopsoort. Dit is een ‘dual purpose’ hop, wat betekent dat hij zowel bitterheid als aroma’s afgeeft. De flinke bitterheid komt van het alfazuur en de aroma’s zijn erg fruitig. Zo proef je tropische tonen, maar ook peer en watermeloen.

Idaho 7 is vernoemd naar de plaats van herkomst. Zijn aroma’s van sappig tropisch fruit en steenvruchten vinden we geweldig bij onze NEIPA passen. Dennen-achtige tonen en een aardse smaak van zwarte thee proef je terug op de verre achtergrond. Hoewel Idaho 7 een aroma hop is, voegt hij toch wat bitterheid toe.

Mosaic is net als de El Dorado een ‘dual purpose’ hop, geschikt om aroma’s én bitterheid af te geven. Deze hopsoort is geboren uit een kruising van Simcoe hop en een mannelijke afstamming van Nugget hop. Wij gebruiken hem graag voor zijn aroma’s van blauwe bes, sinaasappel, papaya en bloesem.

Ons eigen gist

Hertog Jan gist heeft fantastische eigenschappen voor onze NEIPA. Hij heeft van zichzelf al een fruitige toets en benadrukt daarmee de fruitigheid van dit nieuwe bier.

“Niet zo bitter als een IPA, maar tropisch en fruitig met een subtiel bittertje”

September 2022

EEN SMAAKVOLLE UITKOMST

Het resultaat is onze NEIPA

Nieuw en eigenwijs, dat is zeer zeker gelukt. We hebben wéér een idee dat al tijden bij ons borrelt waargemaakt in de Proefbrouwerij. Op geheel eigen wijze hebben we gesleuteld aan een bierstijl die gekenmerkt wordt door een overheersende bitterheid. Met drie Amerikaanse hopsoorten in de hoofdrol is het een bier geworden dat echt bij ons past. Zoals altijd hebben we ook hier weer de balans weten te bewaken. Niet zo scherp als een IPA, maar tropisch en fruitig met een subtiele bitterheid. 

Hoog tijd dat de liefhebbers gaan proeven.

Schenk de NEIPA maar in je proeftuinglas en geniet van de fantastische fruitigheid. Als brouwers vonden we het weer een buitengewoon experiment en hopen we dat je net zo van ons bier zal genieten. Proost!

SMAAKWIEL INVULLEN

Stel je vraag aan onze brouwers.

Heb jij een vraag over onze Nieuwe Eigenwijze IPA? Stel hem aan Micha en Rob.Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.