Vatgerijpt Lowlands - volmondig en zacht

geplaatst op om

Vatgerijpt Lowlands - volmondig en zacht

Waar ligt precies de grens tussen de Schotse Lowlands en Highlands? Daar verschillen de Schotse meningen natuurlijk over. De Lowlands is geen officieel gebied.

Je zou kunnen zeggen dat het in het noorden begrensd wordt door de lijn tussen Stonehaven en Helensburgh, maar dan inclusief een flink stuk rondom Aberdeen. Aan de zuidkant is het wat duidelijker; daar eindigt het zo’n beetje bij de grens met Engeland. Tussen deze twee denkbeeldige lijnen lagen ooit zo’n honderd distilleerderijen. Ook de hoofdstad Glasgow, waar het vat van jouw Vatgerijpt vandaan komt, bevindt zich in dit gebied. Tegenwoordig maakt men in de Lowlands nog maar een paar whisky’s, al is dat weer aan het veranderen: de laatste tijd openen nieuwe distilleerderijen er hun deuren.

Het landschap in de Lowlands is overwegend liefelijk en zachtaardig. Groen en glooiend in de zomer, en prachtige warme tinten oranje en rood in de herfst. Dat zachte karakter komt (toeval of niet) overeen met de smaak van veel whisky’s die er gestookt worden. Lowland-whisky staat bekend om z’n toegankelijkheid en de milde, zachte smaak.