Oud Hollands draadjesvlees met Hertog Jan Dubbel
geplaatst op om
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram sucadelapjes/riblappen (rundvlees, hoe meer dooraderd met witte streepjes hoe beter)
- 100 gram spekjes
- 2 grote uien
- 4 plakken ontbijtkoek
- Roomboter
- Zilveruitjes
- 2 laurierblaadjes
- 1 teen knoflook
- Azijn
- Peper en zout
- 1 flesje koude Hertog Jan Dubbel
- 1 flesje Hertog Jan Dubbel op kamertemperatuur
Bereidingswijze:
Gebruik voor dit recept een goede, ruime, liefst gietijzeren of emaillen braadpan met dikke bodem. Om te beginnen gaan we de sucadelappen aan beide zijden insmeren met peper en zout. Vervolgens zetten we de pan op hoog vuur en doen we ruim boter in de pan. Wanneer de boter bruin begint te zien en de schuimbelletjes verdwijnen (let op de boter mag nooit gaan roken) laten we voorzichtig het vlees in de pan glijden. Aan beide zijden goed aanbakken. Ondertussen hebben we een koekenpan op het vuur gezet en daarin de spekblokjes mooi bruin gebakken. Als deze bijna klaar zijn de 2 gesnipperde uien erbij doen en even mee laten fruiten. Overtollig vet gieten we af.
Zodra de runderlapjes aan beide zijden mooi bruin zijn zetten we het vuur laag en voegen we het spek-uien mengsel toe. Neem nu een kannetje water en voeg water toe totdat alles net niet onder water staat. Verder vullen we de pan nu met het flesje Hertog Jan Dubbel op kamertemperatuur. Dan snijden we de ontbijtkoek in kleine blokjes en voegen die ook toe.
Als laatste komen nu de 2 laurierblaadjes, 1 teen geperste knoflook en een klein scheutje azijn (dit is om het zoet van het bier en de ontbijtkoek iets af te zwakken). Dit alles roeren we goed goed door, we houden het vuur laag en plaatsen nu de deksel op de pan. Nu begint het wachten. Zo'n 2 tot 3 uur. Maar om die tijd wat leuker door te komen hebben we gelukkig nog een flesje Hertog Jan Dubbel!
Ondertussen blijven we natuurlijk wel regelmatig roeren. Het is zaak op te letten dat het gerecht niet aan gaat koeken, iets wat vrij snel kan gebeuren door de ontbijtkoek. Indien nodig iets extra water (of Hertog Jan Dubbel) toevoegen naar smaak en inzicht.
Wanneer we zien dat het vlees uit elkaar begint te vallen, voeg dan de zilveruitjes toe. Dan hebben we écht Oud-Hollandsch draadjesvlees! Eet smakelijk!
Door: Geert Ploeger, Amsterdam