Kastanjechampignons met gehakt en spekjes en Hertog Jan Bockbier

geplaatst op om

Kastanjechampignons met gehakt en spekjes en Hertog Jan Bockbier

Ingrediënten voor 4 personen:

• 300 gram grote kastanjechampignons, bio kwaliteit
• 200 gram rundergehakt, bio kwaliteit of vlees van Nederlands slachtvee of Limousin of Charolais
• 1 sjalotje
• 1 theelepel milde chilipoeder
• 75 gram lichtgerookt spek, aan een stuk
• 1 dl runder- of groentenbouillon
• 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 6 tot 8 eetlepels Hertog Jan Bockbier, flesje van 30 cl
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De kastanjechampignons borstelen, harde onderkant afsnijden en zoveel mogelijk met een scherp mesje uithollen. Het uitgeholde  in zeer kleine stukjes snijden. De uitgeholde champignons kort beetgaar koken en laten uitlekken. Sjalotje schillen en in stukjes snijden. Olie in een braadpan verhitten en het rundergehakt al roerende kort bakken. Met een vork uit elkaar halen. Stukjes sjalot, milde chilipoeder en de bouillon toevoegen en gedurende 30 minuten op de laagste hittebron gaar stoven. Eventueel extra bouillon toevoegen. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken.  Het bier en de stukjes champignon erbij doen en verder stoven. Het lichtgerookte spek in flinterdunne reepjes snijden en in een koekenpan zonder vet licht krokant bakken. De uitgelekte champignons met het warme stoofmengsel vullen en met de reepjes lichtgerookt spek garneren. Als hapje opdienen. Een licht gekoeld glas Hertog Jan Bockbier erbij serveren. Het aangename volmondige karakter van Hertog Jan Bockbier zorgt voor een extra volle smaak van het rundergehakt in combinatie met de licht krokante reepjes spek.