Hertog Jan Paasbrunch

geplaatst op om

Hertog Jan Paasbrunch

Beste Hertog Jan liefhebber,

Pasen is een tijd van samenzijn met de familie en de mensen om je heen die je lief hebt. In deze tijden belangrijker dan ooit te voren. Laten we hopen dat Pasen 2021 het startschot mag vormen van versoepelingen en de terugkeer van het normale leven.

Als bierbrouwer ben ik constant bezig met smaak beleving. Bij het verzinnen van recepten voor een paasbrunch ging ik terug in mijn eigen verleden en ontdekte ik bij mezelf meer dan ooit tevoren een sterke waardering voor deze familie bijeenkomsten die we altijd hebben mogen vieren.

Vroeger hadden wij bij gelegenheden zoals een paasbrunch iets dat “Frűhschoppen” heette. Een Duits begrip (en in ieder geval ook gebruikt hier in het grensgebied) waarbij ik mezelf nu erop betrapte dat ik nooit echt over de betekenis nagedacht had. Frűh betekent vroeg, zover is het duidelijk. Schoppen blijkt ooit ingevoerd te zijn als maateenheid en lijkt het meeste op de hedendaagse halve liter. Al vroeg aan de halve liters, dat kan ook best een prettige paasgedachte zijn...
Dit doen we natuurlijk niet, maar een lekker glas bier mag natuurlijk niet ontbreken. De recepten die ik voor dit paasfeest verzonnen heb mogen allemaal tegelijkertijd op tafel. Ook adviseren we bij ieder gerecht een passend Hertog Jan speciaalbier, maar een krat Hertog Jan Pilsener koud zetten en daarvan in gezelschap genieten is natuurlijk ook een goed idee.

Een Paasbrunch met bier begint wat mij betreft ergens tussen 12 en 14 uur en veel eerder is ook geen goed idee in verband met de duur van de garing van het lamsvlees. Heel erg vroeg moeten opstaan wil ik ook niemand aandoen.

Lam past natuurlijk perfect in het seizoen en je zult versteld staan van de mooie smaak van een langzaam gegaarde lamschouder. Een zelden gebruikt, maar prachtig alternatief voor bijvoorbeeld rundergebraad of pulled pork. In deze versie van een burrito gaan we de frisse indrukken van de lente benadrukken en deze ook combineren met een heerlijke verfrissende Hertog Jan Hoppig Blond (Enkel).

Een frisse salade mag natuurlijk ook niet op tafel ontbreken en een klassieke salade Nicoise met gekookte eieren en gegrilde tonijn past perfect in het plaatje. Ons seizoenbier van dit jaargetijde, de Hertog Jan Lentebock, past uitstekend bij vele gerechten met vis en zo dus ook bij deze.

Suikerbrood, of hier in Limburg “Kluntjesmik” mag bij geen enkele feestelijke brunch ontbreken. Lekker met alleen boter ingesmeerd, maar probeer ook eens deze combinatie met een zoute kaas. Je zult beslist genieten van dit makkelijke gerecht in combinatie met een mooi glas Hertog Jan Grand Prestige.

Fruit hoort ook thuis op tafel en komt mooi tot zijn recht met de French Toast, oftewel wentelteefjes, gecombineerd met de Hertog Jan Tripel.

De mooie kleur groen, in de vorm van asperges en aubergine rond het plaatje af. In combinatie met onze Hertog Jan Weizener is het zeker smullen.

Bij een Paasbrunch hoort natuurlijk ook chocolade op tafel maar ik ben ervan overtuigd dat de paashaas ook jullie huisje niet overslaat.

Al met al hoop ik dat jullie dit paasfeest een mooie tafel met verfrissende kleuren en smaken op kunnen dekken en hopelijk volop genieten van het samen zijn. Smakelijk!

Met gezonde groet uit Arcen,

Micha Peute

Brouwerij Hertog Jan