Hertog Jan Kerstmenu 2020

geplaatst op om

Hertog Jan Kerstmenu 2020

Als bierbrouwer ben ik constant bezig met smaakbeleving. Of het nou gaat om nieuwe recepten, brouwen of het rijpen van onze prachtige Grand Prestige op vaten, de inspiratie om iets moois voor elkaar te krijgen houdt nooit op. Ook koken en lekker eten is een liefhebberij voor mij. Het is tevens de perfect gecombineerde passie om lekker eten te verrijken met onze mooie bieren van Hertog Jan.

Het menu dat ik samengesteld heb is geïnspireerd op het mooie zuiden van Duitsland. Denk aan het Zwarte woud, de Bodensee en de Beierse bergen. Normaal gesproken is dit voor mij en mijn gezin een vaste vakantiebestemming tijdens de feestdagen. Kerst omringd door in sneeuw gehulde bergtoppen, wandelingen door de mystieke bossen en natuurlijk met rode wangen op temperatuur komen bij de openhaard. Uiteraard met een goed glas bier in de hand, heeft dit een totaal ontspannende werking op me.

Aangezien dit jaar helaas alles anders is en we toch een hele mooie en gezellige kerst willen beleven, heb ik dit menu bedacht. Ik hoop dat jullie er ook van zullen genieten.

Voor mij bestaat er geen kerstdiner zonder pasteitje. Zolang als ik me kan herinneren werd er vroeger thuis een pasteitje geserveerd. Het is dus echt een familietraditie waarbij de vulling van de pasteitjes ieder jaar varieert. Dit jaar heb ik gekozen voor sukadelappen. Rund is natuurlijk een optie, maar zeker ook hert zou een mooi wild alternatief zijn. Ons Hertog Jan Bockbier met zijn tonen van karamel en volle romige aroma’s past perfect bij dit gerecht.

Ook een pompoensoep past bij de tijd van het jaar. Een heerlijke soep die bovendien mooi voor het oog is. Zoet gecombineerd met hartig. Daarbij komt onze heerlijke Hertog Jan Tripel, met zijn moutig zoete karakter en fruitige tonen, mooi tot zijn recht bij deze tussengang.

Als hoofdgerecht een echte delicatesse. Een heerlijk wildgerecht voor iedereen. Wildzwijn en paddenstoelen, een mooie natuurlijke symbiose van smaken. Dit gerecht wordt afgerond met een Beierse specialiteit, namelijk de Serviettenknödel. Misschien niet zo zeer bekend, maar wat mij betreft een heerlijk alternatief voor aardappelen. Het gerecht wordt natuurlijk gecomplementeerd door de parel op de kroon van Hertog Jan; onze Grand Prestige. Met zijn volle en complexe karakter en zijn bitterzoete tonen is deze gerstewijn de ideale combinatie bij de meeste gerechten, maar zeker ook bij dit kerstgerecht.

Het nagerecht zou, voor mij als brouwer, simpelweg kunnen volstaan met een heerlijk goud geel Hertog Jan Winterbier. Het zwaar blonde bier waarin ons mooie Hertog Jan gist helemaal tot zijn recht komt. Volmoutig zoet met een kruidig en fruitig aroma. Foodpairing is de term die vaak gebruikt wordt, maar wat mij betreft doen we met de Beierse Crème als toetje, dit keer aan drinkpairing.

Smakelijk eten en drinken, fijne feestdagen en voor 2021 veel geluk en met name gezondheid!

Met gezonde groet uit Arcen,

Micha Peute
Brouwer Hertog Jan