Broodje bal deluxe en Hertog Jan Pilsener

geplaatst op om

Broodje bal deluxe en Hertog Jan Pilsener

Een knapperige, smaakvolle baguette gevuld met goed gekruide, smeuïge gehaktballetjes in een lichtzure tomatensaus, afgegrild met mozzarella en geserveerd met dun gesneden rode uien en verse peterselie. De perfecte biersnack voor de zondagmiddag. Heerlijk met een Hertog Jan Pilsener. Deze bitterzoete, volle pilsener snijdt door het vet, zorgt voor verfrissing en sluit mooi aan bij de kruidigheid van het broodje bal de luxe.

 

Ingrediënten voor 4 broodjes

Brood

  • 2x steenoven baguettes wit, afbak

 

Gehaktballetjes

  • 500 gram gehakt, half-om-half
  • scheutje ketjap
  • ½ eetlepel sambal
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 witte ui
  • knoflook
  • olijfolie
  • pijnboompitjes
  • 40 - 50 gram Parmezaanse kaas
  • bloem
  • boter om in te bakken

 

Tomatensaus

  • olijfolie
  • 1 witte ui
  • knoflook
  • 2x gepelde tomaten uit blik
  • Italiaanse kruiden
  • versgemalen zwarte peper

 

Toppings

  • mozzarella
  • 1 rode ui
  • verse peterselie

 

Bereiding

Begin met het maken van de tomatensaus. Snipper de ui en fruit samen met een uitgeperst teentje knoflook in wat olijfolie. Pureer de gepelde tomaten en voeg toe aan de uitjes als deze wat glazig zijn. Voeg flink wat Italiaanse kruiden toe en kruid af met wat versgemalen zwarte peper. Pureer het geheel nogmaals tot een gladde tomatensaus en laat ongeveer een uur doorpruttelen tot een stevige saus 

Maak ondertussen de gehaktballetjes. Rooster een handje pijnboompitten in een droge koekenpan. Laat de pijnboompitjes even afkoelen en hak vervolgens fijn. Snipper een ui en fruit samen met een uitgeperst teentje knoflook in wat olijfolie. Schep in een schaaltje en laat afkoelen. Meng in een kom het gehakt met sambal, ketjap en versgemalen zwarte peper. Voeg vervolgens de gebakken ui en knoflook toe, de fijngehakte pijnboompitjes en gerookte paprikapoeder. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg ook toe aan het gehakt. Meng het geheel door elkaar en rol 16 gehaktballetjes. Zet de balletjes even weg in de koeling.

Bak de baguettes af en laat afkoelen op een rooster. Snijd alvast een rode ui in dunne ringen en hak wat peterselie fijn. Bewaar de toppings in een schaaltje in de koelkast totdat het broodje bal klaar is om te serveren.

De gehaktballetjes zijn ondertussen wat opgesteven in de koeling. Verhit de boter in een ruime pan. Rol de balletjes door wat bloem en bak bruin in 10 tot 15 minuten. Doe de balletjes bij de tomatensaus en laat nog 5 minuten doorgaren in de saus.

Zet de oven op grillstand en snijd de mozzarella in plakken. Snijd de kapjes van de baguettes, snijd vervolgens door tweeën en maak nog een snee door de lengte, bovenop het brood. Leg 4 gehaktballetjes in de baguette en schep er wat tomatensaus overheen. Leg hierover plakjes mozzarella en gril kort in de oven totdat de kaas is gesmolten. Maak af met een aantal ringen rode ui en verse peterselie.

 

Tip: Je kunt de balletjes in tomatensaus een dag vooraf bereiden. Vlak voor het serveren bak je de baguettes af en warm je de gehaktballetjes op. Ideaal voor een lazy zondagmiddag.