BROUWERS LOGBOEK

DE TARWEWIJN VAN HERTOG JAN

MICHA

BROUWER SINDS 2018 
MEESTERBROUWER SINDS 2021

JOHAN

BROUWER SINDS 1985   

TARWEWIJN

Type
Tarwewijn
Karakter Verfrissend en licht hoppig
KleurDiepgoud
Alcohol10%
SmaakVol en moutig zoet met een fris bittertje
Temperatuur10-12°C
Proefutin Vienna Lager

BROUWERS LOGBOEK

DE TARWEWIJN VAN HERTOG JAN

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

JOHAN
BROUWER SINDS 1985

TARWEWIJN

Type
Tarwewijn
Karakter Verfrissend en licht hoppig
KleurDiepgoud
Alkohol10%
SmaakVol en moutig zoet met een fris bittertje.
Temperatuur10-12°C

"Denk aan de dame die waardig naast de koning op het schaakbord staat"

EEN EIGENZINNIG PROCES

Een blonde variant op de Grand Prestige

Ons bekendste en meest gewaardeerde bier is de Grand Prestige, ook wel het kroonjuweel van onze brouwerij. Daar kun je niet zomaar iets naast zetten. En toch waren we benieuwd hoe het lichtkleurige familielid van dit prestigieuze bier eruit zou kunnen zien – of nog beter – hoe dat kan smaken. Een dame die parmantig naast onze koning op het schaakbord staat. Een tegenhanger, net als bij rode en witte wijn.

2021

Tarwewijn als tegenhanger

De geschikte tegenhanger voor onze Grand Prestige bleek een tarwewijn, of zoals ze in Amerika zeggen: Wheatwine. Daar ontstaan in de jaren 80 en nog steeds een stijl die je maar zelden tegenkomt. Heb je wel eens gehoord dat we de Grand Prestige een gerstewijn noemen? Dit komt doordat het alcoholpercentage vergelijkbaar is met wijn, maar we het bier brouwen met granen. Tarwewijn is een variatie hierop, maar dan met een grote hoeveelheid tarwe. We hebben deze speciale bierstijl samen geproefd en zijn met z’n tweeën om tafel gegaan om eens te kijken of dit bij Hertog Jan zou kunnen passen en waar hij wat ons betreft aan moet voldoen.

Lente 2020

De wens om te rijpen

Lichtkleurige bieren zijn meestal niet geschikt om langer te bewaren, maar als tegenhanger van onze Grand Prestige was dat zeker wel gewenst. Van Proeftuinleden hoorden we intussen ook dat ze uitkijken naar een bier om te kunnen rijpen. Het werd een kwestie van ervaring opdoen en rekeninghouden met specifieke factoren die van belang zijn bij een bier om te laten rusten. Hoewel het een diepgoud bier is, heeft het dan ook een alcoholpercentage van 10%.

“We willen dat onze tarwewijn net als grand prestige op vat en fles te rijpen is”

Oktober 2022

EEN GLOEDNIEUW RECEPT

Een licht of donker mout?

Om een bier te kunnen rijpen, brouw je het liefst met een donkere mout. Maar tarwewijn is geen donker bier. De naam doet al vermoeden dat we tarwemout en tarwezetmeel gebruiken, naast lichte mout en onze speciale Prestige mout. Dit moutrecept heeft best wat weg van het recept voor onze Grand Prestige. Maar naast hoeveelheid body en de volmondigheid die je van dat bier kent, voegt de tarwe een fijn tikkeltje frisheid toe.

Juli 2022

Stevig gehopt

Omdat we willen experimenteren met rijpen op fles en vat, is de hopdosering voor dit bier wat hoger dan we gewend zijn.

Nelson Sauvin Hop is een unieke hopsoort die het wijnachtige van ons bier benadrukt. Hij is vernoemd naar de wijndruif die ze gebruiken voor Sauvignon Blanc, omdat hij dezelfde fruitige smaak en zachte bitterheid geeft. De hop is ontwikkeld in Nieuw-Zeeland en werd pas uitgebracht in 2000. Vanwege zijn excentrieke aroma’s zijn ambachtelijke brouwers én thuisbrouwers er intussen gek op. Ze gebruiken hem graag voor Amerikaanse Pale Ales. Maar de grote brouwerijen durven zich er niet aan te wagen, omdat de hop als ‘te wild’ wordt beschouwd. Het is een soort die je zeer doordacht en doelbewust moet gebruiken, maar als dat lukt is hij erg geschikt als aromahop, smaakhop én bitterhop.

Ons eigen gist

Hertog Jan gist is weer zeer geschikt, ook voor dit bier. Zijn uitgesproken fruitigheid past perfect in het recept van dit bier.

“Tarwe maakt het bier licht troebel en geeft die prachtige stevige schuimkraag”

November 2022

EEN SMAAKVOLLE UITKOMST

Het resultaat is een unieke tarwewijn

De prachtige schuimkraag verraad al hoe heerlijk vol dit nieuwe bier is. Hij heeft heel wat body en is moutig zoet met een fris bittertje. Je proeft de aromahop met tonen van witte druif, kruisbessen en een hint van kiwi. De gist geeft een uitgesproken fruitigheid met de karakteristieke smaak van gedroogd fruit. Wat ons betreft een zeer geslaagd bier dat waardig naast onze Grand Prestige mag staan.

Hoog tijd dat de liefhebbers gaan proeven.

Haal je bier op tijd uit de koelkast en zorg dat het niet kouder is dan 10 tot 12 graden. Schenk onze tarwewijn heerlijk in een proeftuinglas en geniet van dit prachtige donkergouden bier. Vergeet ook niet om een kruikje weg te leggen, zodat je over een paar jaar kunt proeven wat de tijd met dit prachtige bier gedaan heeft. Hoe de smaak zich ontwikkelt, is voor ons natuurlijk ook nog een verrassing. De tijd zal het leren.

SMAAKWIEL INVULLEN

Stel je vraag aan onze brouwers.

Heb jij een vraag over onze tarwewijn? Stel hem aan Micha en Johan. Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.