BROUWERS LOGBOEK

DE Tarwebock VAN HERTOG JAN

MICHA

BROUWER SINDS 2018 
MEESTERBROUWER SINDS 2021

MARK

BROUWER SINDS 1990   

Tarwebock

Type
Tarwebock
Karakter Rijk en romig
KleurKoper roodbruin
Alcohol8,3%
SmaakVolmondig met duidelijke invloeden van tarwe
Temperatuur10-12°C
Proefutin Vienna Lager

BROUWERS LOGBOEK

DE TARWEWIJN VAN HERTOG JAN

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

MARK
BROUWER SINDS 1990

TARWEBOCK

Type
Tarwebock
Karakter Rijk en romig
KleurKoper roodbruin
Alkohol8,3%
SmaakVolmondig met duidelijke invloeden van tarwe
Temperatuur10-12°C

"Als brouwers heb je gesprekken over smaak, kleur, bitterheid en mondgevoel…"

Oktober 2022

EEN EIGENZINNIG PROCES

Terug met een tarwebier

Een aantal maanden geleden waren we druk bezig met het ontwikkelen van onze tarwewijn, een interessante tegenhanger van de Grand Prestige. Proberend en proevend kwamen we er al snel achter dat er naast dat diepgouden bier met een aanwezige bitterheid, nóg een tarwebier in zat. We kregen het idee van een koperkleurig tarwebier niet uit ons hoofd en konden niet wachten om ook dat bier te gaan brouwen.

Het broertje van…

Zo ontstond al snel het recept voor een Tarwebock: het bier dat we aan de ene kant zien als onze variant van een ‘rosé’, omdat we de Grand Prestige en Tarwewijn wel eens vergelijken met een rode en witte wijn. Aan de andere kant voelt het als een broertje voor onze Bockbier en Lentebock. Het is allemaal familie van elkaar, máár dat betekent niet dat ze ook hetzelfde smaken. Sterker nog, we werken steeds weer toe naar vernieuwende smaken, die allemaal bij Hertog Jan moeten passen.

Lente 2020

Een kijkje in de ketel van onze oosterburen

De bockbiertraditie vindt z’n oorsprong in Duitsland, maar het wordt sinds de 19e eeuw ook veel in Nederland gebrouwen. Vroeger was dat tijdens de koude maanden, en leverde de lage temperatuur vooral ondergistende bieren op. Door moderne technieken kunnen we de temperatuur nu het hele jaar regelen en zijn er ook bovengistende bockbieren mogelijk. Zo kunnen we voor onze bockbieren gelukkig onze eigen bovengist gebruiken.

“Je kunt onze Tarwebock ook gerust een Weizen Doppelbock noemen.”

Januari 2023

EEN VLOEIEND PROCES 

We beginnen met een lage bitterheid

Met Duitse Nobel hop uit het Hellertau gebied, leggen we de basis voor een bier met een lage bitterheid. Dit brengt een kruidige toets mee, maar geeft geen te uitgesproken smaak. Precies wat we nodig hebben, want bij dit bier wilden we het effect van de mout en het gist laten spreken.

Juli 2022

Mout voor die duidelijke tarwe toets

Naast een basis van lichte mout en onze Prestige mout, werken we met tarwemout en tarwezetmeel. Net als bij de Tarwewijn, maar dan in andere verhoudingen. Samen dragen ze bij aan de volle smaak, de roodbruine kleur en aan hoe lang je het bier kunt bewaren. De donkere mouten geven een hoog alcoholpercentage, dat zou zomaar eens kunnen betekenen dat dit bier zich goed leent voor rijping op fles.

Ons eigen gist

De uitgesproken fruitigheid van ons eigen Hertog Jan bovengist werkt perfect bij deze Tarwebock.

“Leg vooral een kruikje weg om later te proeven wat dat met de smaak van het bier doet.”

Maart 2023

EEN SMAAKVOLLE UITKOMST

Het resultaat is een volmondige tarwebock

Met de bevindingen die we tijdens het brouwen van onze tarwewijn en eerder bockbieren opdeden, kwamen we deze keer snel tot een mooi recept. Het mondgevoel van deze Tarwebock is rijk en je proeft duidelijk de tonen van de gebruikte tarwe. De aroma’s van karamel, banaan, rozijnen en kruidnagel worden afgetopt met een romige schuimkraag. Mooi in balans met een licht subtiel zuurtje. Vers is het een smakelijk bier om jezelf mee te verwennen. Maar we raden je ook aan om één of twee kruikjes weg te leggen, om te kijken wat het aan smaakontwikkeling oplevert in de toekomst.  

Stel je vraag aan onze brouwers.

Heb jij een vraag over onze Tarwebock? Stel hem aan Micha en Mark. Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.