BROUWERS LOGBOEK
DE PRESTIGE PORTER VAN HERTOG JAN
MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021
LENNART
BROUWER SINDS 1994
PRESTIGE PORTER
Type | Porter |
---|---|
Karakter | Volmondig en robuust |
Kleur | Robijnbruin tot zwart |
Alcohol | 7,8% |
Smaak | Koffie en karamel |
Temperatuur | 10-12°C |
BROUWERS LOGBOEK
DE PRESTIGE PORTER VAN HERTOG JAN
MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021
LENNART
BROUWER SINDS 1994
PRESTIGE PORTER
Type | Porter |
---|---|
Karakter | Volmondig en robuust |
Kleur | Robijnbruin tot zwart |
Alkohol | 7,8% |
Smaak | Koffie en karamel |
Temperatuur | 10-12°C |
2021
ENGELSE BIERSTIJLEN
Hoog op het lijstje
Nog voordat de Proeftuin van Hertog Jan openging, had Micha een lijstje met wensen. Hij wist goed naar welke tradities hij onderzoek wilde doen en met welke bierstijlen hij wilde experimenteren. Naast de Bourgondische Chocolade Stout die hij als eerste lanceerde, schreef hij het plan om een Porter te brouwen.
In de loop der jaren ging Micha meerdere keren naar Engeland om daar naast de Stout, ook allerlei Porters te proeven. De verschillen tussen de bieren – die allemaal onder de noemer ‘Porter’ vallen - zijn enorm. En iedereen lijkt een andere mening te hebben over hoe een Porter in elkaar moet zitten of hoe deze moet smaken.
"ER ZIJN VRAGEN WAAR BIERLIEFHEBBERS AL JAREN FEL OVER DISCUSSIEREN"
december 2023
EEN EIGEN INTERPRETATIE
Het hart van de Porter
Rond kerst 2023 heeft Micha vakantie, maar gebruikt hij zijn tijd vooral om zich verder te verdiepen in de Porters en Stouts. Wat zijn de verschillen? Moeten het alcoholpercentage vanuit de traditie juist hoog of laag zijn? En wat is nou de waarheid over de historie van het bier? Het zijn vragen waar bierliefhebbers al jaren fel discussie over voeren. En ook tijdens Micha’s reis krijgt hij niet één waarheid boven tafel.
De Porter is in elk geval een donker bier, waarvan de meesten denken dat hij ontstaan is in Engeland. De bierstijl is daar voor het eerst vermeld in 1722, maar in Nederlandse documentatie wordt de ‘Poorter’ al vanaf de 14e eeuw genoemd. Het zou goed kunnen dat het bier uiteindelijk naar Engeland verscheept is, tijdens de handel tussen Nederland en Engeland die later plaatsvond. Misschien is de Porter dus wel Nederlands…
januari 2024
HET RECEPT
De klassieker met een eigen draai
Gelukkig houden we ons bij Hertog Jan nooit zo vast aan hoe het hoort en zien we de verschillende bierstijlen vooral als inspiratie. Micha en Lennart zijn eigenwijs genoeg en wisten zelf meteen hoe ze het brouwen van de Porter wilden aanvliegen.
Het doel was een volmondig robijnbruin tot zwart bier om rustig van te genieten. Waar Micha bij de Bourgondische Chocolade Stout voor een laag alcoholpercentage ging en bij een deel van de proeftuinleden erg in de smaak viel, wilde hij nu gaan voor iets zwaarders om weer andere liefhebbers mee te verrassen.
EEN SMAAKVOLLE UITKOMST
Prestigieuze mouten
De naam Prestige Porter zegt het al: het kloppende hart van dit recept is ons Prestige mout, een blend die speciaal gemaakt is voor onze Grand Prestige. Het geeft prachtige aroma’s van koffie, karamel en chocolade. Dit hebben we aangevuld met Cara mouten, geroosterde gerst en ons eigen Hertog Jan gist.
De kunst van dit bier was het vinden van de juiste balans tussen moutbitterheden en hopbitterheid. De zoektocht naar het vinden van de juiste hop vroeg heel wat finesse, maar uiteindelijk kozen we voor het aromatische Goldings hop.
"DIT ROBUUSTE BIER PAST PERFECT BIJ EEN MOOIE SELECTIE VAN CHARCUTERIE"
mei 2024
EEN SMAAKVOLLE UITKOMST
Het resultaat is onze Prestige Porter
Deze Prestige Porter heeft een diepe robijnbruine kleur en een smaakprofiel met tonen van koffie, karamel en chocolade. Het hogere alcoholpercentage geeft een mooie gelaagdheid waarbij onze mout, hop en gist perfect tot hun recht komen. Dit robuuste bier past geweldig bij een mooie selectie van charcuterie. Een genietmoment in een fles, noemen Micha en Lennart het ook wel.
SMAAKWIEL INVULLENStel je vraag aan onze brouwers.
Heb jij een vraag over onze Prestige Porter? Stel hem aan Micha en Lennart. Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.