BROUWERS LOGBOEK

DE GOUDEN RAAF VAN HERTOG JAN

MICHA

BROUWER SINDS 2018 
MEESTERBROUWER SINDS 2021

afbeelding3-landing.png__PID:cd059c3d-9f1e-47ef-924a-f53456b5df8c

GERARD

MEESTERBROUWER VAN 1995 TOT 2021
NESTORBROUWER SINDS 2021

GOUDEN RAAF

Type
Bovengistend blond
Karakter Volmondig en kruidig
KleurBlond
Alcohol7%
SmaakMoutig en aromatisch
Temperatuur6-8°C
afbeelding1-landing.png__PID:9c3d9f1e-67ef-424a-b534-56b5df8cca58

BROUWERS LOGBOEK

DE GOUDEN RAAF VAN HERTOG JAN



afbeelding1-landing.png__PID:9c3d9f1e-67ef-424a-b534-56b5df8cca58

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

afbeelding3-landing.png__PID:cd059c3d-9f1e-47ef-924a-f53456b5df8c

GERARD
MEESTERBROUWER VAN 1995 TOT 2021 NESTORBROUWER SINDS 2021

GOUDEN RAAF

Type
Bovengistend blond
Karakter Volmondig en kruidig
KleurBlond
Alkohol7%
SmaakMoutig en aromatisch
Temperatuur6-8°C

"BIJ DE GOUDEN RAAF STAAT DE TIJD SOMS EVEN STIL"

Zomer 2022

INSPIRATIE UIT DUITSLAND

Op een dierbare plek

In de zomer van 2022 waren we onderweg naar Lyon om daar Franse chefs te ontmoeten voor de samenwerking rondom Vatgerijpt Biére du Soir. Gerard en Micha besloten om via het Zwarte Woud te rijden, waar Micha een vast vakantieadresje heeft. Vroeger was het de plek waar Micha met zijn vader kwam om samen te genieten van de natuur, de eenvoud en het lekkere eten. Zijn vader was architect en kon daar na lange werkweken heerlijk tot rust komen. Micha gaat er nog altijd graag naartoe om te ontspannen en wilde Gerard deze bijzondere locatie laten ervaren. Boven op een berg in het oude hotel de Gouden Raaf staat de tijd soms even stil.

afbeelding4-landing.png__PID:4af53456-b5df-4cca-986a-59bfe726ea44
afbeelding5-landing.png__PID:f53456b5-df8c-4a58-aa59-bfe726ea449a

De Märzen uit Duitsland

Aan de ‘stammtisch’ in de Gouden Raaf genoten Micha en Gerard van een gezellige middag en avond met lokale legendes. Ze proefden verschillende bieren en proostten op het leven. Toen ze Duitsland verlieten en voor Vatgerijpt door naar Frankrijk reden, was er één bier waar ze niet over uitgepraat raakten. Een Märzen, die de heren maar al te graag meenamen ter inspiratie voor de Proeftuin.

‘Märzen’ komt van de maand maart, waarin dit bier vroeger gebrouwen werd. Het is een ondergistend bier, het alcoholpercentage ligt meestal rond de 5.5% en de smaak is zacht en moutig zoet. De hopbitterheid is een bijzaak, want het hoparoma is in de traditionele bieren bijna niet te herkennen. Gerard zag het wel zitten om een Märzen als uitgangspunt te nemen, maar wilde zelf juist bovengistend brouwen en meer focus leggen op de volmondigheid in plaats van doordrinkbaarheid alleen.

Zomer 2023

EEN EIGEN INTERPRETATIE

Het grootste hopgebied ter wereld

Dik een jaar later besloten de mannen weer naar Duitsland te gaan om verschillende hopgebieden te bezoeken. Ze vroegen de lokale hopboeren hun hemd van het lijf om de ontwikkelingen uit de streek te volgen en uit eerste hand te kunnen ervaren. De verkenning begon in het Hallertau gebied: het grootste hopgebied ter wereld. De oplettende lezer weet dat we bij Hertog Jan vaak met hop uit deze regio werken

Een ander hopgebied waar Micha en Gerard langsgingen is Tettgnang, bekend om nobele aromahop die gebruikt wordt voor lagerbieren. Deze soort geeft een mild, kruidig aroma en een fijne delicate smaak.

De lokale telers hebben Micha en Gerard vanalles bijgebracht. Zo leerden ze dat de klimaatverandering zorgt voor droge zomers die het moeilijker maken om klassieke hop te verbouwen. De nieuwe soorten aromahop zijn beter bestand tegen deze omstandigheden en bieden gelukkig toekomst.

afbeelding6-landing.png__PID:9b9d9627-e197-4b81-840f-848fd7b98ab6
afbeelding7-landing.png__PID:9d9627e1-97eb-4104-8f84-8fd7b98ab660

EEN SMAAKVOLLE UITKOMST

Een vergeten ambacht

Diep in de hopvelden ontdekten Micha en Gerard de vergeten ambacht van het ‘hopfentreter’. Vroeger hadden alleen de rijke boeren een hop-pers. Bij de anderen moesten hopbalen met de hand aangetrapt worden om de kwaliteit te controleren en te behouden. Op de zolders van de hopboeren was speciaal voor de hoptrappers een gat in de vloer gemaakt waar ze met een ring de hopzak aan vastmaakten. De hoptrappers lieten zich met hun hele lichaam afdalen in de hopzak, om daar de hop te trappen. Als de zak vol was, was de hoptrapper weer boven en kon hij de zak dichtmaken om naar deze naar de brouwerij te vervoeren. Tegenwoordig gaat dit hele tafereel gelukkig automatisch. Micha en Gerard grapte zelf al dat brouwers meestal niet de ideale lichaamsbouw hebben om in zo’n zak te hangen.  

"NA EEN NATTE WINTER KIJKEN WE MET SMACHT UIT NAAR DE KRUIDIGE TOETS VAN DIT LENTEACHTIGE BIER"

December 2023

EEN SMAAKVOLLE UITKOMST

Het resultaat is onze Gouden Raaf

In december 2023 was het recept voor de zwaardere en bovengistende variant op de Duitse Märzen klaar. Het is een mooi blond bier en voor Micha een ware ode aan de plek waar hij vroeger met zijn vader kwam. Zijn Gouden Raaf heeft een stevige schuimkraag en is volmondig, maar nog steeds prettig doordrinkbaar. Het is een moutig zoet bier, met tonen van banaan, rozijn, gember, zwarte thee en een mild bittere afdronk. De aromahop heeft een kruidige toets en maakt het een fijn bier om van te genieten in het voorjaar. Na een natte winter kijken we daar allemaal met smacht naar uit. 

SMAAKWIEL INVULLEN
afbeelding8-landing.png__PID:3456b5df-8cca-486a-99bf-e726ea449a77

Stel je vraag aan onze brouwers.

Heb jij een vraag over onze Gouden Raaf? Stel hem aan Gerard of Micha. Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.