BROUWERS LOGBOEK

Het eerste bier uit onze proeftuin

MICHA

BROUWER SINDS 2018 
MEESTERBROUWER SINDS 2021

LUKE

BROUWER SINDS 2018   

Bourgondische chocolade stout

Type
Stout
Karakter Moutig, soepel en volmondig
KleurDonker bruin
Alcohol5,6%
SmaakChocolade, biscuit, noten, honing
Temperatuur8-13°C

BROUWERS LOGBOEK

Het eerste bier uit onze proeftuin

MICHA
BROUWER SINDS 2018
MEESTERBROUWER SINDS 2021

LUKE
BROUWER SINDS 2018

Bourgondische chocolade stout

Type
Stout
Karakter Moutig, soepel en volmondig
KleurDonker bruin
Alkohol5,6%
SmaakChocolade, biscuit, noten, honing
Temperatuur8-13°C

“De stout is een stijl waar wij als brouwers heel leuk mee kunnen spelen.”

Zomer 2019

een inspirerend begin

Een Hertog Jan Stout?

Op bierfestivals en evenementen vragen de liefhebbers er ons al een paar jaar om. Een krachtig en moutig bier met een bijna zwarte kleur en een dikke romige schuimkraag. Interessant! Maar dan willen we er wel onze eigen Arcense draai aan geven.

Wat is nou het verschil tussen een Stout en een Porter?

Toen Hertog Jan nog de Arcener Stoombierbrouwerij was, brouwden ze in de jaren 80 al de Arcener Stout.

Inspiratie genoeg

In de bierwereld komen we tegenwoordig veel zware stouts tegen, zoals een Russian Imperial Stout. Heerlijk dik en volmondig, en dankzij een alcoholpercentage van minstens 10% een bier om de tijd voor te nemen. Maar om rustig en uitgebreid te genieten, hebben wij natuurlijk onze Grand Prestige. In Engeland en Ierland zien we juist doordrinkbare stouts, maar met weinig body. De moutbitterheid is vaak veel te hoog, terwijl wij balans ontzettend belangrijk vinden. Die bitterheid verbloemt andere smaken en pas als alles perfect in evenwicht is, komen alle ingrediënten tot hun recht.

December 2019

Ons uitgangspunt

Het doel is een unieke stout. Doordrinkbaar en soepel, maar donker en vol van smaak. Het alcoholpercentage mag hoger zijn dan dat van Pilsener, maar zonder te overdrijven. Natuurlijk moet het bier niet te bitter zijn, maar volledig in balans zijn en precies in ons straatje passen.

In december zijn we ons gaan verdiepen in recepten en kwamen we op het idee om de Stout een Belgische draai te geven.

“Je kent de bitterheid van hop, maar ook gebrande mouten kunnen bitterheid afgeven. ”

Maart 2020

EEN GLOEDNIEUW RECEPT

Zeven soorten mout

Hoewel ons bier donker is, worden er ook lichte mouten gebruikt.

De moutstorting. Het begin en belangrijkste onderdeel in het brouwproces van onze stout. 50% procent doen we met ons eigen Hertog Jan Pilsmout. Dit helpt ons om tijdens het maischen van het beslag, het zetmeel om te zetten naar suikers. Ons mout is licht zoet en heeft tonen van honing, wat ons betreft een uitstekende basis voor elk bier. Voor onze stout verrijken we het met zes donkere ontbitterde mouten om bitterheid te vermijden en de mooiste smaken te benadrukken.

Chocolademouten. Die kunnen bij een Bourgondische Chocolade Stout natuurlijk niet ontbreken, de naam zegt het al. We selecteerden een kleine hoeveelheid Carafa mout voor een warme chocoladesmaak en donkere tint. Ons doel is om de kleur rond de 100 EBC uit te laten komen. EBC is een maatstaaf voor de kleur van bier, bedacht door de ’European Brewery Convention’. Het Carafa mout is gemaakt van gerst zonder zemelen. Dat geeft een zachte smaak die niet te bitter is. De tonen zijn wat nootachtig en doen geroosterd aan.

Karamelmouten geven onze stout een heerlijk mondgevoel en flink wat body. Het schuim wordt er lekker stevig van. Bij caramelmouten zijn de graankorrels deels gekarameliseerd of versuikerd.

Abdijmout wordt gemaakt van zomergerst en heeft een geweldige kwaliteit. Het is vrij intens en zorgt voor heel wat smaak. Typische moutaroma’s, met nog meer tonen van honing, noten en chocolade. Dit mout heeft een hoog zuurgehalte en voegt een prachtige diepe amber tot roodbruine kleur toe.

Tarwemout heeft in tegenstelling tot gerstenmout geen kaf, dat maakt het filteren van tarwebieren moeilijk. Tarwe bevat meer eiwit dan gerst, wat het schuim van ons bier langer overeind houdt. We gebruiken een kleine hoeveelheid voor de schuimkraag en volmondigheid.

Roggemout, gemaakt van rogge met een zeer hoge kwaliteit. We gebruiken het omdat het ons bier soepel maakt en kenmerkende aroma’s achterlaat. Het rogge is mout-zoet met tonen van brood en biscuit.

Een bier met zeven verschillende soorten mout, dat komt niet vaak voor.

September 2020

Perle hop en ons Hertog Jan gist

Hop. Ook zeer belangrijk voor een mooie stout. Wij hebben gekozen voor nobele Perle hop uit Duitsland. Het is een hopsoort die bitter en aromatisch is. De aroma’s zijn mild en kruidig: stroachtig, met abrikoos, honing en citrus.Ons eigen Hertog Jan gist heeft de perfecte eigenschappen voor deze bierstijl. Het zorgt voor de bekende rozijnen en krenten toets en benadrukt de fruitige aroma’s.

“dit bier is precies wat we voor ogen hadden. De kracht van het mout doet prachtig zijn werk.”

Januari 2022

EEN SMAAKVOLLE UITKOMST

Het resultaat is onze Bourgondische Chocolade Stout.

Het eerste bier uit de Proeftuin. De zoete moutige basis is aangevuld met aroma’s van donkere chocolade, honing, brood en karamel. Onze stout smaak licht nootachtig en geroosterd, maar door het gekozen hop proef je ook wat kruidige en fruitige tonen zoals abrikoos. Met de bekende krenten- en rozijnensmaak van ons gist, hebben we het bier fantastisch in balans gebracht. Dit is een bier om vers van te genieten.

Bekijk deze video als je het bier inschenkt, om samen met de brouwers te kunnen proeven.

Maart 2022

Hoog tijd dat de liefhebbers gaan proeven.

Dit is het moment waar we allemaal op hebben gewacht. Schenk de Bourgondische Chocolade Stout in je Proeftuinglas en geniet er lekker van. We zijn erg benieuwd welke smaken jij in het dit unieke bier herkent en kijken uit naar je reactie. Is dit een blijvertje voor in het Hertog Jan assortiment?

Stel je vraag aan onze brouwers.

Heb jij een vraag over onze Bourgondische Chocolade Stout? Stel hem aan Micha en Luke. Wie weet beantwoorden ze hem wel in de volgende e-mail.