Paëlla met gamba's, coquilles en mosselen en Hertog Jan Hoppig Blond

geplaatst op om

Paëlla met gamba's, coquilles en mosselen en Hertog Jan Hoppig Blond

Een typisch Spaans eenpansgerecht om van te genieten op een warme zomeravond. Smeuïge rijst met gamba’s, coquilles, mosselen en chorizo, afgemaakt met peterselie en citroensap. Lekker in combinati met een licht bittere Hertog Jan Hoppig Blond Enkel, wat zorgt voor een frisse touch aan de zoute en zilte smaken van de paëlla.

 

Ingrediënten voor 3 - 4 personen

  • 400 gram risotto rijst
  • 1 witte ui
  • 1 teen knoflook
  • 150 gram chorizo
  • 1 rode paprika
  • 1 liter groentebouillon 
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 0,05 saffraan
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 kruidnagel
  • versgemalen zwarte peper
  • 150 gram gamba’s 
  • 200 gram coquilles
  • 750 gram mosselen
  • verse peterselie
  • citroen

 

Bereiding

Ontdooi de gamba’s en de coquilles. Doe de mosselen in een grote schaal met koud water, laat een aantal minuten staan en verwijder dan de kapotte schelpen en de mosselen die open staan. Maak ondertussen de groentebouillon met een bouillonblokje en schenk een klein beetje hiervan over de saffraan zodat deze kan wellen in de groentebouillon. De rest van de bouillon zet je apart.

Snijd de chorizo in blokjes en bak in een droge koekenpan. Snipper ondertussen de ui en snijd de paprika in blokjes. Schep de chorizo uit de pan en laat uitlekken op een velletje keukenpapier. Fruit de uien kort in dezelfde pan met het bakvet en knijp een teen knoflook uit. Voeg de risottorijst en de paprika toe en bak totdat de rijst glazig is. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuut mee.

Schenk de groentebouillon over de rijst en voeg de saffraan en de overige kruiden toe. Voeg naar smaak nog wat versgemalen zwarte peper toe. Laat het geheel zo’n 15 minuten zachtjes doorpruttelen met de deksel op de pan, schep regelmatig om.

Spoel de gamba’s en de coquilles af en voeg toe aan de rijst, samen met de chorizo. Schep de paëlla goed door en leg vervolgens de mosselen op de rijst, doe de deksel op de pan en wacht zo’n 5 - 7 minuten totdat de mosselen openen. Haal de dichte mosselen uit de pan en verdeel de rest van de paëlla over de borden. Maak af met verse peterselie en serveer er partjes citroen bij om het geheel wat frisser te maken.